Politika privatnosti

 

Podaci o ličnosti su svi podaci koji se neposredno ili posredno odnose ili mogu da se odnose na vas kao fizičko lice. Kao zakonski osnov koji uređuje zaštitu podataka i uslove za obradu vaših podataka primenjujemo Zakon o zaštiti podataka o ličnosti („Sl. glasnik RS“, br. 87/2018), u daljem tekstu ,,Zakon”).

U nastavku možete pronaći sve informacije o načinu i obimu obrade vaših ličnih podataka od strane Luedu d.o.o. Beograd-Stari Grad, ul. Knićaninova 3, MB: 21521752, (u nastavku „Luedu“ ili „mi“ ).

1. Na koji način prikupljamo ili dobijamo Vaše lične podatke?

  • Prikupljamo vaše lične podatke kada je to relevantno za potrebe vas kao potrošača, ili za naše poslovanje.
  • Informacije uglavnom dobijamo direktno od vas, kada naručite određene proizvode ili popunite određeni formular.
  • Sve vaše lične informacije tretiraju se kao poverljive, a Luedu i/ili naši pouzdani partneri ih čuvaju na adekvatan način.

 

2. Koje podatke prikupljamo od Vas

 

2.1. Kupovina/porudžbina u Luedu prodavnici/web sajtu
Luedu kao trgovac je po Zakonu o zaštiti potrošača („Sl. glasnik RS“, br. 62/2014, 6/2016 – dr. zakon i 44/2018 – dr. zakon) ovlašćen da prikuplja podatke o svojim kupcima. Vaši podaci su nam neophodni za zaključenje ugovora o prodaji na daljinu, kreiranje porudžbine, radi ispunjenja obaveza iz ugovora o prodaji – realizaciji isporuke, naplate, prijema i rešavanja reklamacija.

U procesu online kupovine potrebno je da unesete svoje podatke u predviđena polja forme za kupovinu i to: ime, prezime, naziv kompanije u kojoj radite (opciono), adresa e-mail, broj telefona, adresa za isporuku poručene robe.

 

2.2. Otvaranje korisničkog naloga na Luedu sajtu
Luedu prikuplja i obrađuje vaše podatke prilikom kreiranja korisničkog naloga na Luedu sajtu. Podaci koje prikupljamo su ime, prezime, adresa e-mail, broj telefona i vaša adresa za isporuku poručene robe.

 

2.3. Kontaktiranje sa Lueduom – različite vrste upita (kontakt e-mailom, telefonom, putem društvenih mreža)
U zavisnosti od načina na koji ste stupili u kontakt sa nama kao i vrste upita, ti podaci mogu obuhvatiti ime, prezime, broj telefona, adresu e-pošte, ostale informacije o vama koje ste razmenili sa nama, a koje su u vezi sa vašim upitom.

Podatke prikupljene na ovaj način možemo obrađivati u svrhe pružanja odgovora na vaše upite, za potrebe prikupljanja statističkih podataka i profilisanje, kako bi unapredili naše poslovanje. Za potrebe statistike i profilisanja biće izvršena anonimizacija, tako da prikupljeni podatak ne može biti doveden u vezu sa konkretnim licem.

 

2.4. Marketinške svrhe – prijava za dobijanje obaveštenja o aktuelnoj ponudi i promocijama – Newsletter, Viber, Sms poruke
Na našem sajtu, kao i prilikom registracije, Luedu će Vam ponuditi uslugu slanja obaveštenja o aktuelnim ponudama i promocijama na mail, viber ili SMS i tom prilikom treba da ostavite sledeće podatke: ime i prezime, broj telefona – ako je u pitanju Viber ili sms, adresu e-pošte ako je u pitanju newsletter-a na mail, i opciono godinu rođenja i pol.

Ako ste pristali da primate naša obaveštenja, koristimo vašu e-mail adresu/broj telefona i eventualno vaše ime, oznaku g-din ili g-đa ukoliko to odaberete, za slanje informacija o proizvodima, promocijama, novostima i ponudama u našoj prodavnici i našem bistrou. Ove podatke čuvamo i obrađujemo u svrhu slanja obaveštenja o aktuelnoj ponudi i promocijama.

Uz vašu saglasnost, beležimo vaše ponašanje kao korisnika naše internet stranice www.luedu.co i newslettera. Ocena ponašanja korisnika podrazumeva pre svega podatke o sekcijama našeg sajta na kojima se zadržavate i na linkove koje koristite. Na taj način kreiramo personalizovane korisničke profile sa vašim ličnim podacima prilagođene vašem ličnom interesovanju i time poboljšamo našu ponudu.

Vašu saglasnost za prijem obaveštenja o aktuelnoj ponudi i promocijama ili kreiranje personalizovanih korisničkih profila možete da opozovete u svakom trenutku. Opoziv pristanka ne utiče na dopuštenost obrade koja je vršena na osnovu pristanka pre opoziva. To možete učiniti tako što ćete se  na našoj internet stranici odjaviti sa liste za prijem obaveštenja. Takodje, link za odjavu možete naći i na kraju svakog newslettera. Ukoliko opozovete pristanak, obrisaćemo vaše podatke iz naše baze.

Obaveštavamo vas da u slučaju da za slanje newslettera/viber/sms angažujemo eksterne partnere i iz tog razloga im dostavimo vaše lične podatke to će biti učinjeno u skladu sa članom 45. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Podaci će se čuvati dokle god ste vi saglasni.

 

2.5. Profilisanje
U slučajevima kada šaljemo ili prikazujemo obaveštenja ili sadržaj koji su personalizovanog karaktera, možemo koristiti pojedine postupke koji su označeni kao „profilisanje”. Na osnovu analize, šaljemo ili prikazujemo obaveštenja i/ili sadržaj koji je prilagodjen prema vašim interesovanjima i/ili potrebama.

Pravni osnov za gore pomenutu obradu podataka pristanak.

 

2.6. Poseta internet stranice
Luedu obrađuje vaše podatke prilikom posete internet stranice www.luedu.co . Tom prilikom se razmenjuju različiti podaci između vašeg uređaja i našeg servera, pri čemu može da se radi o podacima o ličnosti. Podaci prikupljeni na taj način se, između ostalog, koriste za optimizaciju naše internet stranice ili u svrhu prikazivanja reklama u pretraživaču vašeg uređaja.

Prilikom posete naše internet stranice, pretraživač koji koristite na vašem uređaju će automatski i bez vaše aktivnosti poslati na server naše internet stranice:

  • IP adresu uređaja sa kog je poslat upit i koji ima pristup internetu,
  • datum i vreme pristupa,
  • ime i URL preuzete datoteke,
  • internet stranicu sa koje se pristupa (referrer URL),
  • pretraživač koji koristite i, ako je potrebno, operativni sistem računara koji podržava internet, kao i ime vašeg provajdera.

Navedene podatke server privremeno čuva u takozvanoj log datoteci u sledeće svrhe:

  • obezbeđivanje uspostavljanja nesmetane veze;
  • obezbeđivanje komfornog korišćenja naše internet stranice/aplikacije;
  • procena bezbednosti i stabilnosti sistema.

Pravni osnov za obradu IP adrese je legitimni interes, koji proizlazi iz gore navede svrhe obrade podataka, budući da je to tehnički uslov za funcionisanje sajta. Ove podatke ne prenosimo trećim licima. Podaci se čuvaju privremeno i to za vreme posete stranici, a zatim se automatski brišu. Nakon što napustite našu internet stranicu, podaci o geolokaciji se brišu.

 

2.7. Korišćenje kolačića
Na našoj internet stranici www.luedu.co koristimo takozvane kolačiće. Kolačići su male datoteke koje se čuvaju na vašem uređaju (laptop, tablet, pametnom telefonu, tabletu i sl.) i to prilikom posete naše internet stranice. Kolačići ne nanose štetu vašem uređaju, ne sadrže viruse ili druge zlonamerne softvere. U kolačićima se čuvaju informacije koje se dobijaju u vezi sa uređajem koji koristite. Međutim, to ne znači da smo upoznati sa vašim identitetom. Mi koristimo takozvane kolačiće sesije kako bismo prepoznali da ste određene delove naše stranice već posetili ili da ste već prijavljeni na svom korisničkom nalogu. Oni se automatski brišu nakon što napustite našu internet stranicu. Pored toga, koristimo i privremene kolačiće koji se određeno vreme skladište na vašem uređaju. Kada ponovo posetite našu internet stranicu, automatski se prepoznaje da ste već bili na stranici i koja podešavanja ste postavili, tako da ove radnje nećete morati da ponovite.

Kolačiće koristimo kako bismo statistički evidentirali korišćenje naše internet stranice, i to u cilju optimizacije ponude i prikaza informacija koje su prilagođene vašim interesovanjima. Ovi kolačići nam omogućavaju da vas automatski prepoznamo kada ponovo posetite našu internet stranicu. Ovi kolačići se automatski brišu nakon 5 godina.

Većina pretraživača automatski prihvata kolačiće. Međutim, možete da podesite vaš pretraživač tako da se na vašem računaru ne čuvaju kolačići ili da se uvek pojavljuje poruka pre nego što se kreira novi kolačić.

 

2.8. Google analitika
Za potrebe stalnog poboljšavanja naše internet stranice www.luedu.co , koristimo Google Analytics – uslugu za veb analitiku koju pruža Google Inc. („Google“). U tom kontekstu se kreiraju pseudonimizovani korisnički profili i koriste se kolačići. Kolačići generišu sledeće informacije o vašem korišćenju ove internet stranice:

  • tip/verzija pretraživača,
  • operativni sistem koji se koristi,
  • referrer URL (prethodno posećena stranica),
  • hostname računara sa kog se pristupa (IP adresa),
  • vreme upita servera

Podaci se koriste za evaluaciju korišćenja naše internet stranice, za sastavljanje izveštaja o aktivnostima na stranici i za pružanje drugih usluga vezanih za korišćenje stranica i korišćenje interneta. Podaci se obrađuju u svrhu istraživanja tržišta i prilagođavanja ovih internet stranica. IP adrese su anonimizovane, tako da  nije moguće utvrditi identitet (takozvani IP maskiranje). Ni pod kojim uslovima Vaša IP adresa neće biti povezana sa drugim podacima Google-a

Više informacija o zaštiti podataka u vezi sa Google Analytics potražite na internet stranici Google Analytics

 

2.9. Društvene mreže
Podatke na društvenim mrežama velikim delom obrađuje sam operater, i na taj deo Luedu ima ograničen uticaj.

Detaljnije informacije o obradi podataka od strane operatera platforma društvenih mreža i o mogućnostima prigovora možete pronaći u njihovim pravilima o zaštiti podataka:

 

Podatke prikupljene na društvenim mrežama obrađujemo u svrhu informisanja potrošača o aktuelnim promocijama i ponudama, a u cilju interakcije i unapređenja odnosa sa pratiocima.

Podake prikupljene na društvenim mrežama na osnovu pristanka- komentare, video snimke, slike, lajkove…objavljuje operater. Luedu ih ne deli sa trećim licima i zadržava pravo brisanja nezakonitih sadržaja, komentara mržnje, eksplicitni sadržaj i podatke koji predstavljaju krivično delo.

Sa operaterom društvene mreže delom postoji odnos u skladu sa čl. 45 Zakona (zajednička odgovornost):

Za metode web praćenja koje operater platforme društvene mreže omogućava, operater i mi smo zajednički odgovorni. Web praćenje (webtracking) može pritom da usledi i nezavisno od toga da li ste na platformu društvene mreže prijavljeni ili registrovani. Kao što smo već napomenuli, nažalost  samo ograničeno možemo da utičemo na metode web praćenja operatera, na primer ne možemo da ih isključimo.

Pravni osnov za metode web praćenja je legitiman interes, koji se sastoji u tome da se platforma društvene mreže i konkretna fan stranica (fan-page) optimizuju.

 

3. Ko ima pristup Vašim podacima?

Unutar naše kompanije Luedu d.o.o. Beograd/Stari Grad, pristup podacima, koje ste nam stavili na raspolaganje, imaju samo oni sektori kojima su isti neophodni za ispunjenje ugovornih ili zakonskih obaveza ili u svrhu ispunjenja legitimnih interesa. U okviru ugovornog odnosa, angažujemo i druge pružaoce usluga, koji mogu da dobiju pristup vašim ličnim podacima. Pridržavanje propisa o zaštiti podataka o ličnosti se u ovim slučajevima obezbeđuje ugovorom.

 

4. Koliko dugo čuvamo Vaše podatke?

Lične podatke čuvamo onoliko koliko je to neophodno za ispunjenje gore navedenih svrha i pri tome, vodimo računa o zakonskim obavezama čuvanja. Kriterijume za period čuvanja podataka kreiramo u skladu sa svrhom, dok se podaci o realizovanim kupovinama i kupcima čuvaju koliko je to predviđeno poreskim propisima i propisima koji regulišu ugovor o prodaji.

 

5. Da li ste u obavezi da nam dostavite Vaše podatke?

U okviru našeg poslovnog odnosa u obavezi ste da nam dostavite one lične podatke, koji su neophodni za započinjanje, sprovođenje i okončavanje ugovornog odnosa i za ispunjenje obaveza koje su povezane sa tim, kao i za čije prikupljanje imamo zakonsku obavezu ili imamo pravo na osnovu legitimnih interesa. Bez tih podataka, po pravilu nećemo biti u mogućnosti da započnemo poslovni odnos sa vama.

 

6. Koja prava imate kao lice na koje se podaci odnose? 

  • da vam omogucimo pristup vašim ličnim podacima, da odgovorimo za koje svrhe se koriste podaci koji se tiču vas, kao i da pristupite takvim ličnim podacima, da znate svrhu obrade, kategorije vaših ličnih podataka koje čuvamo, treće, strane ili kategorije trećih strana sa kojima se vaši lični podaci dele, period tokom kog zadržavamo podatke;
  • da zahtevate ispravku netačnih, pogrešno unetih i/ili zastarelih podataka;
  • da zatražite brisanje vaših ličnih podataka ukoliko se obrada zasniva na vašem pristanku. Pristanak možete opozvati u svakom trenutku, tako što ćete se odjaviti na način koji smo predvideli (slanjem poruke na određeni broj ili preko određenog linka) kao i slanjem poruke na mail adresu Luedu registrovanu u APR-u;
  • da ograničite obradu vaših podataka ukoliko smatrate da je obrada nezakonita, ako ste istakli prigovor ili ako smatrate da Lueduu više nisu potrebni vaši podaci;
  • da podnesete prigovor na način na koji obrađujemo vaše podatke, čak i u slučajevima kada nije sporno da podatke obrađujemo u skladu sa Zakonom;
  • da uputite pritužbu Povereniku za zaštitu podataka o ličnosti, u skladu sa Zakonom.

 

7. Stupanje na snagu i izmene Politike privatnosti

Ova Politika stupa na snagu dana 06.12.2019. godine.

Politika privatnosti će biti predmet redovnih revizija, a svaku ažuriranu verziju ćemo postaviti na ovu internet stranicu.

Povratak na naslovnu stranu >>